Dua Orang Saudara Kembar a Dan B Berusia 40 Tahun

Dua Orang Saudara Kembar a Dan B Berusia 40 Tahun

Apabila anda diberitahu semasa mengandung bahawa anda akan mendapat anak kembar, berkemungkinan pada mulanya anda akan terkejut, walaupun kemudian dalam tempoh 9 bulan kehamilan anda mungkin terbiasa dengan idea untuk menyedari bahawa ia adalah rahmat berganda.
Salah satu nikmat mempunyai saudara kembar ialah anda mempunyai “kawan” sejak lahir.
Terdapat banyak masa apabila mempunyai adik beradik yang sebaya adalah satu kelebihan, bukan sahaja untuk kembar, tetapi juga untuk ibu bapa mereka.

Adik beradik kembar menikmati pergaulan antara satu sama lain sebagai rakan sepermainan

Kelebihannya

Adik beradik kembar menikmati pergaulan antara satu sama lain sebagai rakan sepermainan.
Sejak mereka masih bayi, mereka duduk bersebelahan dan bermain bersama. Ia adalah kegembiraan untuk melihat bayi dengan cara ini kerana anda boleh melihat keterlibatan mereka kerana mereka baru berusia beberapa minggu. Kanak-kanak berumur dua tahun, contohnya, yang tidak mempunyai saudara kembar lebih suka bermain secara individu, tetapi kanak-kanak yang mempunyai saudara kembar lebih suka bermain interaktif dan permainan selari.

Ibu bapa kepada anak yang tidak mempunyai saudara kembar mungkin lebih sukar untuk anak-anak mereka berhibur dan bermain secara individu. Kanak-kanak akan sentiasa menuntut perhatian ibu bapa dan merasa lebih sukar untuk meluangkan masa untuk diri mereka sendiri. Sebaliknya, bagi ibu bapa yang mempunyai anak kembar ini tidak akan menjadi masalah kerana mereka akan sibuk untuk masa yang lebih lama bersama.
Apabila mereka masih bayi, ia adalah kerja berganda, tetapi apabila mereka membesar, jeda akan menjadi sangat ketara!

Kanak-kanak juga menyedari betapa berfaedahnya mempunyai saudara kembar yang sebaya,
kerana selesa untuk meneroka situasi baru, seperti mula bersekolah, pergi ke perkhemahan…mereka tidak akan pernah merasa keseorangan atau tersisih. Mereka sentiasa ada kehadiran adik kembar/kawan mereka di sisi.

Baca :   Tes Psikopat Dengan Gambar

Keburukan

Tetapi seperti segala-galanya dalam hidup, tidak semuanya cerah dan ini juga boleh mempunyai kelemahan. Mempunyai pasangan hidup yang berterusan tidak selalu sesuai untuk semua kembar.
Keakraban melahirkan penghinaan, selepas semua, dan seperti mana-mana hubungan, lelaki dan perempuan sering memerlukan rehat antara satu sama lain.
Pergaduhan antara kembar boleh menjadi sangat sengit, seperti komen ramai ibu bapa.

Kadang-kadang lebih sukar bagi kembar untuk membina persahabatan luaran.
Mungkin sukar bagi mereka untuk menjalin persahabatan individu dengan orang lain, kerana kebanyakan dunia menganggap mereka sebagai satu ikatan. Memang benar bahawa terdapat beberapa diskriminasi antara kembar, situasi di mana kembar dikecualikan atau diabaikan dan bukannya diiktiraf untuk kualiti individu mereka.

Kadang-kadang lebih sukar bagi kembar untuk membina persahabatan luaran
Kadang-kadang lebih sukar bagi kembar untuk membina persahabatan luaran

Apa yang patut ibu bapa lakukan

Sebagai ibu bapa kepada gandaan, tugas anda adalah untuk mengimbangi faedah “rakan terbina dalam” dengan keperluan individu setiap kanak-kanak. Menyedari bahawa setiap kembar atau kembar tiga berhak mendapat masa individu dengan ibu bapa.
Galakkan setiap kanak-kanak mengembangkan persahabatan luar mereka sendiri.

Jangan mengharapkan keharmonian berterusan apabila anda bersama; sebaliknya, ia mewujudkan ruang dalam hubungan gandaan dengan menyediakan peluang untuk melepak bersama rakan dan aktiviti individu. Jika anda membenarkan anak-anak anda menikmati hubungan istimewa, tetapi menggalakkan mereka untuk berkembang sebagai individu, mereka akan
mendapati keseimbangan sosial yang menghormati ikatan mereka dan menghalangnya daripada menjadi lemas.

Adalah perlu bahawa setiap anak anda mempunyai ruang mereka sendiri untuk merasa sebagai seorang individu dan dengan keistimewaan mereka sendiri
. Dengan cara ini, mereka tidak akan berasa keseorangan sebagai sebahagian daripada “pakej”, tetapi dengan cara ini mereka akan menyedari bahawa walaupun mereka mempunyai kembar (dan walaupun ia sama), mereka adalah unik dan individu dalam kehidupan mereka. Meningkatkan keperibadian itu adalah perlu bagi semua ibu bapa untuk berbuat demikian, kerana dengan cara ini anak-anak akan dapat berkembang dengan lebih sahih.

Baca :   Kelebihan Model Atom Mekanika Kuantum

Dua Orang Saudara Kembar a Dan B Berusia 40 Tahun

Sumber: https://www.okayparenting.com/ms/psikologi/kembar-mempunyai-saudara-kembar-bermakna-mempunyai-kawan-sejak-lahir/

Check Also

Contoh Soal Perkalian Vektor

Contoh Soal Perkalian Vektor. Web log Koma – Setelah mempelajari beberapa operasi hitung pada vektor …