Cara Menghilangkan Bersin Kucing

Kucing tidak dapat menghembuskan hidungnya lakukan membuang hingus sebagaimana turunan. Malangnya disebabkan inilah apabila kucing bangkis mereka akan mengeluarkan serupa itu banyak sampah sarap.

Bunyinya seperti mana menjijikkan dan ya, sira memang menjijikkan 🙂

Bersin ialah tanda penyakit (tetapi enggak khusus) yang berlaku apabila laluan nasal atau hidung dirangsang oleh larutan maupun ejen lain seperti debu.

Bukan cak semau penyembuh mutlak buat wahing kerana ia boleh terbit tinimbang banyak perkara. Antara penyebab bersin merupakan :

  • Jangkitan viral
  • Jangkitan bakteria
  • Jangkitan fungus
  • Alahan
  • Bendasing

Antihistamin dan sapuan indra yang digunakan kepada makhluk kebiasaannya tidak sesuai plong kucing.

Jikalau beliau memiliki kucing nan bersin, perkara terbaik adalah membawanya ke poliklinik meski puncanya dikenalpasti dan rawatan khusus dapat diberikan.

Walaupun menginvestigasi hingus kucing ialah tugas yang suntuk tidak seronok tetapi warna dan kekerapannya dapat membagi gambaran berkenaan penyakitnya.

Secara umumnya, takdirnya hingusnya jernih dan berair maka tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan. Takdirnya warnanya hijau, kuning atau berdarah maka pemeriksaan kesihatan diperlukan.

Meong boleh mendapat hidung berdarah terbit gegana tandus atau kegatalan seperti hamba allah, tetapi hidung berbakat juga adalah salah suatu tanda jangkitan serius medium berlaku, sedemikian itu pun dengan lincah sengau.

Alahan

Biarpun kebanyakan kucing menunjukkan tanda alahan sebagai halnya alat peraba yang gatal-gatal, tapi cak semau sekali lagi nan bersin.

Kucing boleh mendapat alahan terhadap hampir semua benda di dunia, termasuklah debunga, tepung terlebih najisnya koteng.

Baca :   Ciri Ciri Bunga Seribu Bintang

Alahan biasanya menghasilkan hingus yang jernih apabila wahing. Alahan boleh dikawal tetapi tidak bisa diubati.

Sangat sulit untuk menentukan apakah ejen alahan yang menyebabkan meong itu bersin. Walaupun karib bukan-bukan cak bagi menguji kucing terhadap kesemua kemungkinan ejen alahan, doktor anda boleh mengujinya dengan beberapa penyebab terdepan.

Jika ejen yang khusus diketahui, anda bisa cuba membebaskan puncanya daripada persekitaran meong maupun memberikan meong sira suntikan alahan tersebut.

Kegatalan

Asap, bau daripada produk pencuci maupun mungkin juga bulu kita seorang boleh menyebabkan rayuan pada laluan indra dan menyebabkan meong wahing.

Kerjakan menguji samada benda tertentu menyebabkan gangguan, namun asingkannya daripada persekitaran dan bersin itu sepatutnya berhenti.

Asap rokok lagi boleh menjadi gangguan hebat kepada kucing dan mereka lagi terdedah kepada semua risiko penyakit tinimbang hembusan asap rokok sepertimana orang.

Ini adalah termuat bersin, bronkitis dan juga kanser paru-paru.

Bendasing

Meong sepertimana kanak-kanak, boleh terdedah kepada kesialan, sebagai halnya hidung tersumbat oleh objek-objek tertentu.

Antara benda yang sering tersumbat internal hidung kucing ialah cebisan jukut. Jika anda n kepunyaan meong yang wahing sehingga 7-8 kali berturut-turut, kemungkinan lautan hidungnya tersumbat dengan bendasing.

Adalah menjadi tugas yang sukar cak bagi doktor lakukan mengejar bendasing di dalam hidung kucing kecuali ianya dibiuskan.

Lazimnya kucing sangat ‘tidak bersetuju’ dengan idea memasukkan skop di dalam hidung mereka atau mengangakan mulut sementara doktor memasukkan prob ke belakang mulutnya.

Doktor, “Apa kata saya masukkan skop ini ke dalam cingur sira”.

Meong, “Saya enggak setuju.” *sambil menggigit tangan doktor*

Maka mereka perlu dibius.

Bagaimana meredakan kucing yang bersin

Kita boleh menambahkan keselesaan kucing dengan prinsip lapkan hidungnya dan sentiasa membersihkannya berpokok hingus yang mengalir perlahan-lahan.

Baca :   Cara Membuat Tempat Tisu Dari Koran Yang Menarik

Jika kucing anda kelihatan lemas, anda bisa cuba letakkan beberapa baldi air panas n domestik bilik air dan tempatkan kucing anda kerumahtanggaan bilik air itu (bukan n domestik baldi air panas pula ya).

Wap air maupun stim itu dapat kondusif melegakan ruang pernafasannya tapi janganlah sampai hangus selerang.

Jika ia tidak berkongsi rangka ini
seekor kucing bukan akan bisa tidur nyenyak 🙁

Cara Menghilangkan Bersin Kucing

Source: http://www.alamkucing.com/2009/11/apabila-kucing-bersin.html

Check Also

Air Singkong Untuk Asam Lambung

Air Singkong Untuk Asam Lambung. Hai teman-teman semuanya! Plong kesempatan yang berbahagia kelihatannya ini aku …